La motivació és un tema que sempre m’ha interessat i aprofitant que en vam parlar a classe, he trobat oportú fer un mini apunt sobre la motivació intrínseca i la motivació extrínseca. Per tal de poder conèixer una mica més quan es dóna cada una.
La motivació intrínseca s'evidencia quan l'individu realitza una activitat pel simple plaer de realitzar-la, sense que ningú de manera òbvia, li doni algun incentiu extern. Un exemple d’aquest tipus de motivació seria un hobby (fer un esport).
Aquesta motivació s'ha estudiat intensament pels psicòlegs educatius des dels anys 70, i nombrosos estudis han trobat que està associada amb alts assoliments educatius i gaudi d'estudiants.
Es pensa que els estudiants estan més predisposats a experimentar la motivació intrínseca si ells:
- Atribueixen els seus resultats educatius als factors interns que poden controlar. Per exemple: La quantitat d'esforç que van invertir, no una habilitat o capacitat determinada.
- Creure que poden ser agents eficaços en l'assoliment de les metes que desitgen aconseguir. Per exemple: Els resultats no són determinats per l'atzar.
- Estan motivats a fer un coneixement magistral d'un assumpte, en comptes d'un aprenentatge maquinal que pot servir per aprovar.
La Motivació extrínseca apareix quan el que atreu no és l'acció que es realitza en si, sinó el que es rep a canvi de l'activitat realitzada. Per exemple: una situació social, diners, menjar.
Tradicionalment, la motivació extrínseca s'ha utilitzat per motivar a empleats:
- Recompenses tangibles tals com a pagaments, promocions o càstigs.
- Recompenses intangibles tals com la lloança o l'elogi en públic.
Es pensa que els dos tipus de motivació, tant l’intrínseca com l’extrínseca, són additius, i podrien ser combinats per produir un nivell màxim de motivació. De fet, la motivació extrínseca pot ser útil per iniciar una activitat, però aquesta pot ser després mantinguda mitjançant els motivadors intrínsecs d'aquesta.
En aquesta entrada d’avui al blog, a part de fer un apunt sobre la motivació intnínseca i la motivació extrínseca, vull acabar expressant, en dues línies, que el documental “Els nens de l’estació Lendingradsky” que vam veure ahir a classe, va ser molt interessant perquè desconeixia aquesta realitat de Moscou. I dir que em va impactar molt, és un documental molt dur.
Fins aviat!
Carla García Forn