L’últim dia de classe de Processos Psicològics Bàsics varem veure el documental “El hombre con 7 segundos de memoria”. Dir que el vaig trobar molt interessant i a la vegada molt impactant, perquè jo a vegades em queixo de que no tinc memòria, però veient aquesta experiència no tinc dret a queixar-me de la memòria que tinc.
Clive Wearing, l’home amb 7 segons de memòria, és un director d'orquestra britànic nascut al 1938, que a causa d'un herpes simple va patir lesions greus a l’hipocamp, les quals van afectar la seva memòria donant-li, 7 segons de retenció d'aquesta, a més d'haver perdut els records anteriors. Per tant, Clive no solament pateix amnèsia anterograda sinó que també amnèsia retrograda.
Aquí us deixo una taula amb els tipus d’amnèsia que podem trobar, així us podeu fer una idea de les característiques de l’amnèsia anterograda i retrograda, que pateix Clive.
Tipus | Característiques |
· Amnèsia retrograda | Dificultat per recordar fets que van succeir abans de la malaltia o el trauma cranial que va ocasionar l’amnèsia. |
· Amnèsia anterograda | Dificultat per emmagatzemar records que succeeixen després del trauma o de la malaltia que van ocasionar l’amnèsia. |
· Amnèsia global | Dificultat per recordar fets tant anteriors com posteriors a la malaltia o al traumatisme. |
· Amnèsia específica | Dificultat per recordar successos de la via sensorial, per exemple incapacitat de recordar una cançó, però no hi ha dificultat per recordar un fet visual, olfactiu o tàctil. |
· Amnèsia transitòria | La dificultat apareix després del trauma en el crani, i va desapareixen gradualment. |
· Amnèsia progressiva | La pèrdua de memòria va augmentant, com en el cas de les persones amb Alzheimer o altres demències degeneratives. |
· Amnèsia psicògena o amnèsia simulada | Es caracteritza perquè els records recents i llunyans estan alterats però de forma reconeixible, per exemple, un pacient que a vegades no recorda qui és. |
Per acabar, també us deixo el nom d’una pel·lícula “Memento”, no sé si algú l’ha vist, jo personalment no, però buscant informació sobre l’amnèsia l’he trobat i m’ha semblat que pot ser interessant. Els temes principals de la pel·lícula són: la naturalesa de la memòria, la identitat, el temps, el record inconnex, la realitat, la manipulació i la venjança.
Aquesta narra la història de Leonard, un noi que va sofrir un trauma cerebral que li va causar amnèsia anterograda. Leonard és incapaç d'emmagatzemar nous records, no obstant això, posseeix memòria sensorial i recorda com realitzar les accions quotidianes. Per "recordar" els successos de la seva vida crea un sistema usant fotos instantànies per tenir un registre de la gent amb la qual es relaciona, on s'allotja i altres elements bàsics per al desenvolupament de la seva vida. A més de les fotografies, també pren notes i es tatua pistes de l'assassí de la seva esposa, de vegades massa ambigües. Leonard busca venjar-se de l'home que va violar i va assassinar a la seva dona, i que li va provocar la seva malaltia, alhora que se sent culpable per no haver cregut en Sammy, un altre personatge que va patir el seu mateix problema.
Fins aviat!
Carla García Forn
Hola Carla,
ResponEliminaHe trobat de gran interès la graella on s'explica, de manera resumida, els diferents tipus d'amnèsia que hi ha i les característiques que les defineixen, ja que això ens pot ajudar a tenir una visió més clara de les diferents amnèsies que existeixen i a no confondre'ns.
A més, m'ha semblat molt interessant, per la sinapsis que has realitzat, la recomanació d'aquesta pel·lícula, Memento. Per tant, espero poder veure-la tan bon punt tingui l'ocasió.
Fins aviat!
Hola Carla,
ResponEliminaPenso que la teva aportació sobre el tipus d'amnèsia és molt interessant per tenir una visió de com és cada tipus d'amnèsia i poder-les detectar si es dóna el cas.
Tot i així, m'agradaria destacar sobretot el teu apunt sobre la pel·lícula Memento. M'enrecordo que quan feia ESO la vaig veure en alguna matèria però no recordo el per què de la visualització d'aquesta. Només recordo com aquest noi es tatuava apunts en el seu cos per enrecordar-se d'alguna cosa en concret, gràcies a tu sé que era per tal de cerca l'assassí de la seva dona. Després del temps que ha passat des de que la vaig veure i tot el que ja anem aprenent sobre aquest tema, em sembla que la tornaré a veure!
Fins aviat!
Cèlia
Carla! sí que tenim telepatia sí! jaja fa gràcia i tot! No havia vist que tu també n'havies parlat..quina coincidència!
ResponEliminaFins aviat!;)
Un gràfic ben il·lustratiu i una molt bona recomanació, Carla! És un clar exemple de què, en ocasions, no cal estudiar per aprendre!
ResponEliminaQuin gràfic més il•lustratiu. Hi has definit molt bé els tipus d’amnèsia! Se’ns dubte ens serà de gran ajut!
ResponEliminaFins aviat!